Vihreä tee - Japanilaisten salaisuus terveyteen

Syöpä on edelleen suurin tappaja maailman laajuisesti. Sen takia varmaan ei tule yllätyksenä, että tutkijat etsivät parannuskeinoja ja lääkettä syöpään vastaiseen sotaan ahkerasti laajasti.

Vaihtoehtoisten hoitomuotojen tutkiminen aloitetaan yleensä tutkimalla erityisten paikkojen, saarien ja maitten kulttuuria ja ruokavaliota, ja verrataan tätä syöpätilastoihin, jotta voidaan nähdä löytyisikö vastaus ruokavaliosta. Koska vihreä tee on ollut tärkeä osa japanilaista kulttuuria ja ruokavaliota satoja vuosia, ei varmaan tule myöskään yllätyksenä, että tätäkin makoisaa kuumaa juomaa tutkitaan nykyään todella paljon.

Lähivuosina lääkärit ja tutkijat ovat tutkineet sitä ajatusta, että vihreän teen juonti voisi ehkäistä ja pienentää riskiä sairastua syöpään. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että vihreä tee pitää sisällään sellaisia luonnollisia aineita jotka estävät syöpäsolujen syntymisen.

Vihreä tee – Mitä tutkimukset sanovat?

Jotta aihetta voisi tarkastella vähän syvällisemmin, rupesivat japanilaiset tutkijat Kazue Imai ja Kenji Suga tutkimaan miten runsas ja säännöllinen vihreän teen juonti vaikuttaa japanilaisiin.

Kun tutkijat aloittivat tutkimuksensa, löytyi jo lukuisia tutkimuksia, jotka olivat osoittaneet, että vihreästä teestä löytyy EGCG nimistä ainesosaa, jolla on antikarsinogeenisia vaikutuksia. Silti löytyi vain niukasti tutkimusmateriaalia siitä, että EGEC estäisi syöpäsolujen synnyn ihmisissä. Vaikka joitain tutkimuksia löytyikin, olivat tulokset ristiriitaisia.

Tutkimustiimi oli vahvasti sitä mieltä, että heidän pitää tehdä valtavan syväviiltävä tutkimus juuri japanin väestöön, sillä he juovat säännöllisesti todella runsaita määriä vihreää teetä. Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että ne japanilaiset jotka joivat säännöllisesti vihreää teetä, sairastuivat selvästi muita harvemmin syöpään. Erityisen iso ero oli naisissa, jotka joivat noin 10 kuppia vihreää teetä päivässä.

Onko vihreä tee ase syöpää vastaan?

Tutkimus osoitti selkeästi, että ihmiset jotka joivat säännöllisesti vihreää teetä, sairastuivat harvemmin syöpään kuin he jotka eivät juoneet lainkaan vihreää teetä. Sen lisäksi huomattiin, että runsas vihreän teen juonti, myös hidasti syöpään kulkua niissä, jotka siihen sairastuivat. Taas, tämä vaikutus oli huomattavasti suurempi niissä ihmisissä, jotka joivat yli 10 kuppia vihreää teetä päivässä. He jotka sairastuivat syöpään, huolimatta vihreän teen vaikutuksista, saivat keskimäärin 4 vuotta laadukasta elinaikaa lisää, verrattuna siihen ryhmään joka ei juonnut teetä lainkaan.

Meille länsimaalaisille voi tuntua todella hullulta ajatukselta, juoda 10 kuppia teetä päivässä, kun jopa 8 lasia vettä päivässä tuntuisi välillä olevan meille liian iso haaste. Pitää silti muistaa, että yksi kuppi teetä on keskimäärin noin 150 ml, jolloin ihminen saa 10 kupin päivävauhtia noin 300 – 400 mg EGCG ainetta kehoonsa, joka on asiantuntijoiden mukaan täysin turvallinen määrä.

Vihreän teen vaikutus suurempi, kun aikaisemmin luultua

On selvä, että vihreän teen vaikutus syöpää vastaan, on suurempi kuin ollaan aikaisemmin luultu. Tutkijat ovat esimerkiksi löytäneet vihreästä teestä kemikaalin, joka estää pahimman tupakasta tulevan molekyylin aiheuttamasta kehossa syöpää.

Silti pitää muistaa, että testit tehtiin tarkan valvonnan alla ja tiukkojen kriteerien mukaan. Ei ole vielä varma, voidaanko sama toteuttaa joka kodissa helposti. Pitää myös muistaa, että vihreitä tee lajikkeita löytyy runsaasti ja teen valmistustapa voi myös vaikuttaa tehokkuuteen. Silti voimme varmaankin olettaa, että ei vihreän teen juominen, jopa runsaissa määrissä, voi ainakaan olla pahaksi.